Боги буддизму: Будда і його життєвий шлях

Основні боги буддизму

Дуже багатьох людей, які тільки починають вивчати буддизм або цікавляться, переймаються його ідеями, вражає відсутність самої ідеї бога. Мабуть, це єдина в світі релігія, заснована на тому, що бога немає. Для багатьох дослідників це дає можливість стверджувати, що буддизм не є релігійною течією, а це медитативно-філософська практика. Складно давати якісь точні визначення настільки аморфному поняття, адже Будда чітко дав зрозуміти, що саму ідею Творця всього сущого він заперечує повністю. Згодом в буддизмі, особливо махаянском, з’явилися тенденції деякого обожнення самого Будди як втілення якоїсь вищої духовної сутності. У вченні про трьох тіл Будди можна знайти паралелі з християнською трійцею, хоча логіка тут абсолютно інша. Але, мабуть, люди все-таки однакові по своїй природі, якими б вони не були за кольором шкіри і місця народження. Їм подобаються одні й ті ж речі, їх голови відвідують схожі ідеї. А ще люди вперто хочуть вірити, що десь там, у недосяжною дали щось, неважливо, хто це — Бог, Будда, Творець Всесвіту, інопланетяни жителі паралельних світів — хто подбає про них, відповість на мучать складні питання, допоможе у важкий момент. Так народжуються релігії. Тим більше відмінним від них здається вчення Будди. Але насправді, якщо добре розібратися, виявляється, що теистические сподівання людства все-таки наклали на нього свій відбиток, тільки трохи не в тому розумінні, яке ми звикли вкладати в визначення бога.

Будда і його неприйняття божественної ідеї

На самих ранніх етапах, за життя Будди і в найближчі сторіччя після його смерті, буддизм був, так би мовити, у «чистому вигляді». Сам Будда категорично відкидав наявність Бога, так як божественна доктрина суперечила самій його ідеї про можливості уникнути колеса сансари і піднятися на більш високу ступінь розвитку, стати більш духовною сутністю. Навіщо такі випробування, якщо є Бог? Він всюдисущий, всемогутній і всевидющий, він заступиться за віруючої людини, якщо він буде поклонятися і приносити йому певні жертви. У буддизмі ж все будується на зовсім іншій основі. Немає бога, який зробить щось за тебе, є тільки ти і твоє бажання стати краще, змінитися на духовному рівні. Тобто в буддизмі раннього періоду повністю відсутні відносини угоди, настільки характерні для інших релігій. Там зв’язок з богом — типова угода за принципом «ти — мені, я — тобі». Людина вірить в бога, робить йому приношення і молиться — одна частина угоди, бог стежить за благополуччям віруючого і прощає йому гріхи — друга її складова. Така найпростіша «філософія» лежить в основі всіх релігій, від найдавніших до християнства, а також сучасних месіанських і космогонічних сект.

Будда ж одним махом відкинув все це, заявивши, що бога немає, тому що віра в нього несе шкоду. Вона несумісна з ідеєю припинення сансари і попадання в нірвану людиною, адже будь-яке божество може втрутитися в хід його дій. В цьому плані Будда постає перед нами як скептик, який оцінює саму ідею існування бога як несучу шкоду людству, що змушує його бути інертним і сподіватися не на свої сили і можливості, а перекладати все на божественне провидіння.

Слід обмовитися, що заперечувалося існування тільки бога як верховної суті, єдиного керівника всього живого, який є вінцем творіння і може розпоряджатися всім сущим на свій розсуд, бо «несповідимі шляхи господні». Сама ідея його існування звела б нанівець всі ідеї Гаутами, так як при наявності всемогутнього бога людству просто немає чого прагнути вирватися за межі сансари і досягти просвітлення. Однак визнання того факту, що боги (у множині!) існують, зафіксовано в промовах самого Будди. Отже, варто говорити про те, що боги в буддійському пантеоні є, але вони не втручаються у життя людей, так як самі схильні сансару. Мова може йти тільки про те, що в буддійській практиці немає такого поняття, як верховний володар, як в інших найбільших світових релігійних ученнях, які сповідують монотеїзм.

Розмірковуючи про буддійської традиції, слід пам’ятати, що це дуже давнє вчення, з великою кількістю різноманітних шкіл, напрямків і відгалужень, тому існує безліч трактувань і визначень божественності. Розібратися у всьому цьому відразу, з нальоту, і вивести точні формулювання, зрозумілі, як математичні формули, не вдасться нікому. В цьому полягає особлива принадність цього вчення — тут кожен може знайти для себе підходящий відповідь, так як є одночасно і тверді, усталені канони, і хитке визначення духовності, яке кожен може розуміти (і трактувати по-своєму. Можливо, саме відсутність домінуючу влади єдиного Бога так приваблює в буддизмі сучасних жителів західних країн.

Зміни в буддизмі після Будди

Після смерті Будди людська природа, настільки пристрасно бажає вірити в вищого захисника і покровителя в особі бога, поступово накладала відбиток на буддистські теорії і практики.

Почати треба з обожнення самого Будди. Треба сказати, що у свідомості більшості західних жителів до недавнього часу, а може бути, і зараз теж, існувала думка, що Будда — це бог буддизму. Для багатьох сам факт існування вірувань без божества, верховного або ж цілого сонму — здається просто неймовірним. В цьому плані європейцеві більш близький індуїзм з його сотнями великих і малих божеств, ніж буддизм, відкидаючи саму ідею Бога.

У випадку з буддизмом свідомість чіпляється за факт, що Будда був людиною, царевичем Гаутама, який змінився духовно, досягнув нірвани і став Буддою, просвітленим. У нашій свідомості міцно пов’язаний з християнською теологією, це асоціюється з воскресінням і вознесінням Ісуса Христа, сина божого. Такі асоціації змушують нас, нехай підсвідомо, але вважати Будду істотою вищого порядку, значить, принаймні, рівнею богам.

Приблизно цим же шляхом пішли послідовники Махаяни. Вони створили вчення про три тіла Будди, вищу з яких — Дхармакая — вважається абсолютним проявом духовної сутності, суть самого світобудови, яку неможливо осягнути розумом чи визначити за допомогою органів почуттів. Для цього потрібно досягти просвітлення.

Теоретично тут все правильно з точки зору буддизму, адже сам Будда досяг просвітління, значить, змінився і знайшов-таки вища тіла, Дхармакаю. Але, в той же час можна сказати, що поява цього вчення стало початком обожнення самого Будди, всупереч його початковим постулатам. А ще в цій ідеї наше християнське свідомість виразно бачить паралелі з ідеєю Трійці та Святого духа. Нехай це все на іншому рівні, як би перенесене в іншу реальність, але схожість все одно є.

Боги в буддійському пантеоні

При тому, що ідея існування верховного божества категорично відкидалася, в буддизмі визнавалося існування інших божественних істот, девів, які мешкали у вищому світі і колишніх настільки ж підданих дії карми і сансари, як і звичайні смертні жителі Землі. Тобто в буддійської космогонії не відкидається сама ідея існування створінь іншого рівня, переважаючих людство по багатьом аспектам, але стверджується, що ці істоти живуть по настільки ж універсальним космічним законам, що і люди. Ніякого верховного бога, який керує усіма справами і вершащего долі як людства, так і інших світів, просто не існує. Мешканці ж «верхнього світу», як і земляни, можуть досягти нірвани шляхом самовдосконалення.

Однак ті, кому пощастило побувати в одному з храмів Тибету, де буддизм займає лідируючі позиції, скажуть, що священні місця тут буквально заповнені сонмами божеств. На перший погляд, все це вкрай погано поєднується з ідеєю Будди про відсутність головного, верховного бога. Насправді всі ці численні божества — насправді лише символічні зображення різних проявів і аспектів розумової діяльності адептів будизма. Саме тому багато сотень, якщо не тисячі варіантів зображення Будд у різних позах, з тілами різного кольору, які тримають численні предмети, — це всього лише втілення окремої частини Будди, що цілком узгоджується з ідеєю про трьох тілах.

Крім різних втілень і проявів самого Будди, в храмах є зображення Бодхисаттв — особливих істот, що досягли просвітління, але свідомо не які рушили до нірвани з метою порятунку всіх живих істот світу. Бодхісаттви в Махаяні вважаються істотами, не прагнуть в нірвану, але і вже не підвладними сансару.

Існує і більш конкретне визначення бодхисаттв. Це махасаттвы — великі істоти з пантеону Махаяни, які служать помічниками для людей при їх початку шляху до просвітління. Але у свідомості більшості віруючих вони сприймаються як локальні божества, дарующие певні життєві блага. Таким бодхисаттвам поклоняються, роблять їх статуї, відрізняються особливою красою і пишністю прикрас. Можна сказати, що для простого народу, який сповідує буддизм, бодхісаттви є аналогами християнських святих, ікон яких вони моляться, просячи для себе здоров’я, щастя, успіху та інших радощів життя. Так що «рядові» боги в буддизмі все-таки є, хоча і з певною натяжкою, бо справжні, глибокі дослідники цього напряму обов’язково знайдуть вагомі обґрунтування, чому бодхісаттв і святих не можна вважати божествами в повному сенсі цього слова.

Не претендуючи на роль істини в останній інстанції, можна сказати, що буддизм вважається релігійно-філософським вченням, тим, хто заперечує існування бога як верховної сутності, вершителя доль людей, але наділеного поруч рис, характерних для релігійних практик. Сам Будда визнавав існування божеств, але стверджував, що і вони страждають від сансари, тільки на своєму рівні. Споконвічного вченню чужа ідея монотеїзму, тобто існування єдиного, верховного бога, що так характерно для трьох головних світових релігій — християнства, ісламу та іудаїзму. Але простежуються сліди послідовного обожнення самого Будди, перетворення його з творця вчення в його втілення. Цю думку відкидають самі прихильники і дослідники буддизму, але для народного розуміння так набагато простіше вірити і поклонятися, очевидно, це прагнення присутня в людині мало не на генетичному рівні.

Так що однозначно говорити про те, є чи немає бога в буддизмі не можна. Якщо підійти тільки з точки зору «правильних» визначень і тих відомостей, що лежать на поверхні, то так, в буддизмі Бога, як такого, немає. Це змушує говорити про буддизм не як про релігію, а про «спиритуалистической філософії», тобто про духовному вченні. З іншого боку, аналізуючи численні джерела і праці вчених, як східного, так і західного походження, можна відзначити, що тут є безліч ознак релігійного поклонениям і завуальованих форм віри в бога. Мабуть, все-таки людська природа з її постійним прагненням знайти собі верховного захисника і покровителя починає переважати і бореться навіть з таким могутнім розумом, яким володів великий і незбагненний Будда.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code